Reklám

Fedezd fel Európát!

Időjárás

Hőtérkép

Útlevél vagy személyi igazolvány?

útlevél vagy személyi igazolvány?Az EU tagországai közül 22-ben - az úgynevezett „schengeni térségben” - egyáltalán nincs határellenőrzés. Valamennyi EU tagország tagja a schengeni rendszernek, kivéve Romániát, Bulgáriát, Ciprust, Írországot, az Egyesült Királyságot. Ezekbe az országokba történő utazás esetén személyi igazolványra vagy útlevélre van szükség.

Izland, Norvégia, és Svájc szintén a schengeni térséghez tartoznak, bár nem tagjai az EU-nak. Ezekben az országokban az uniós eljárás érvényes, ezek az országok személyi igazolvánnyal, illetve útlevéllel látogathatók.

Valamennyi EU tagországba érdemes magunkkal vinni személyi okmányainkat, mert előfordulhat, hogy szükség lesz rá. Amennyiben nemzetbiztonsági, illetve közrendi szempontok úgy kívánják, akkor korlátozott ideig a belső határokon is végezhetnek ellenőrzést.

Kiskorú gyermekek utazása esetén ügyelni kell arra, hogy a gyereknek legyen saját úti okmánya (útlevele) vagy be legyen jegyezve szülei útlevelébe.

Az EU területén vízumra nincs szükség! A nem uniós állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint, jelenleg 34 ország állampolgárai tartózkodhatnak az EU területén vízum nélkül, legfeljebb három hónapig. Ide tartoznak Horvátország, Ausztrália, az USA, Kanada, Japán és Új-Zéland állampolgárai. A valamely schengeni országban kiadott tartózkodási engedély vízumnak minősül.