Egy átlagos ember testének 20-30%a zsír. Egy túlsúlyos ember testtömegének azonban 45-50 százaléka is lehet zsír. A testömegének a fele zsír! Ennek komoly következményei lehetnek! A csökkentett kalóriabevitel, a túlcukrozott vagy olajban tocsogó ételek helyett egészséges fogások fogyasztása és a rendszeres testedzés előbb-utóbb eredményhez vezet. Így ha lelkiismeretesen betartjuk a fentieket, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan elindul a zsírégetés és így a fogyás. Azonban van néhány praktika, amelyekkel meggyorsíthatjuk a folyamatot. Lehet, hogy ezek némelyike elsőre furcsán hangzik, de érdemes adnunk nekik egy esélyt.
Hideg vizes fürdő
Reggel, felkelés után vegyünk egy hideg vizes fürdőt, vagy legalább folyassuk magunkra a hideg vizet pár percen keresztül; ez is segíti a fogyást. Mivel a szervezet a belső hőegyensúly fenntartására törekszik, megpróbálja felmelegíteni lehűlt testünket. Ezért elégeti az elraktározott zsírt, hogy ismét kialakuljon a megfelelő hőmérséklet. Ugyanezen az elven alapul például a testtekercseléses fogyasztási módszer is: a testre kent illóolajok vérbőséget idéznek elő, a bőrfelszín hőmérséklete növekszik, a mélyebb rétegekben pedig hidegségérzet lép fel, így a szervezet elkezd zsírt égetni, hogy felmelegíthesse magát. A hideg vizes fürdő hőmérséklete legyen 15-20 fok, és lehetőleg teljesen merüljünk el a kádban. További előny, hogy a hideg víz az anyagcserét is felgyorsítja.
Kisebb tányérból való evés
Ha ugyanazt az ételmennyiséget kisebb tányérból fogyasztjuk el, az többnek tűnik, és nem érezzük úgy, hogy csökkentett adagot vennénk magunkhoz. Gondoljunk csak bele: az elegáns éttermek hatalmas fehér tányérjain elénk tálalt öklömnyi fogást meglátva hányszor kezdtünk el méltatlankodni, hogy miért nem adnak itt rendes adagokat – az étkezés végén azonban kénytelenek voltunk belátni, hogy pont megfelelő mennyiséget ettünk. Tehát egy időre tegyük a konyhaszekrény mélyére a nagytányérokat, és ne csak a reggelit együk kistányérból, hanem az ebédet is. Ezzel akkor is segíthetünk saját magunknak, ha a fogyókúra alatt hajlamosak vagyunk növelni az adagokat, hiszen úgy gondoljuk, ha már egészségesen étkezünk, legalább hadd együnk sokat. Ha viszont gyomrunk hozzászokik a nagyobb adagokhoz, később már csak több étellel tudunk majd jóllakni, így észrevétlenül többet eszünk. Egy kistányérra a túl nagy adagok viszont rá sem férnek, így sokkal könnyebben kordában tarthatjuk az étvágyunkat.
Egy pohár víz étkezés előtt
Ha közvetlenül ebéd vagy vacsora előtt megiszunk egy pohár vizet, az egyrészt „elmossa” az étvágyunkat, így nem szedünk többet az ételből, mint kellene, mert nem érezzük úgy, hogy egy fél tehenet is fel tudnánk falni; másrészt hamarabb megtelünk az étellel. Illetve gyakran összetévesztjük a szomjúságot az éhséggel, így hajlamosak vagyunk akkor is egyből a hűtő felé venni az irányt, amikor valójában csak egy kis vízre lenne szükségünk. A fokozott folyadékfogyasztással másképp is „becsaphatjuk” a szervezetünket: együnk többször levest; ez legalább annyira megtelít, mint egy tányér hús körettel. A gyümölcsökben számtalan fontos vitamin és más tápanyag található, de ha fogyózunk, inkább lédús gyümölcsöket, például dinnyét fogyasszunk gyakrabban, ne pedig magas kalóriatartalmú banánt.
Erős paprika
Az ételhez adott fél teáskanálnyi erős paprikában található capsaicin csökkenti az étvágyat, így kevesebbet eszünk ebédre. Ráadásul szervezetünk hőmérséklete is növekszik tőle, ami pedig fokozott energiafelhasználáshoz vezet. A módszer főként azoknál hatásos, akik általában nem fogyasztanak csípős főszereket, ugyanis ha megszokjuk az ízt, csökken a hatás.
Kávé
Ha iszunk reggel egy csésze feketekávét – cukor és tej vagy tejszín nélkül –, a benne lévő koffein segítheti a fogyásunkat. A hatóanyag ugyanis felnyitja a zsírsejteket, így a zsír könnyebben bekerül a véráramba, onnan pedig az izmokba. Ennek köszönhetően, amikor testedzést végzünk, az izommunka során a szervezet könnyebben el tudja égetni a zsírt. Nemcsak a kávé felel meg erre a célra, hanem más koffeintartalmú élelmiszerek is, mint például a fekete tea vagy a valódi kakaóbabból készült kakaó.
Barnacukor
Ha fogyókúrázunk, az a legszerencsésebb, ha egyáltalán nem használunk cukrot. Ha szeretjük üresen a teát vagy a kávét, és egyébként sem vagyunk édesszájúak, könnyebb a dolgunk. Ha így nem tudnánk meginni őket, kristálycukor helyett édesítsünk mézzel (kis mennyiségben használjuk) vagy valamilyen természetes édesítőszerrel, például szítviával vagy eritrittel. Ezek nem csak akkor hasznosak, ha fogyni szeretnénk; hiszen egy egészséges súlyú embernek sem árt, ha nem liftezik a vércukorszintje (és így az inzulinszintje) a nap folyamán; így ugyanis kevésbé teszi ki magát a cukorbetegség kockázatának. Ha viszont a természetes, alacsony (vagy akár 0-s) glikémiás indexű (GI) édesítőszereket nem szeretjük, mert nem tudunk megbarátkozni a mellékízükkel, legalább annyit tegyünk meg, hogy nem fehér, hanem barna cukrot fogyasztunk. Ugyanez a helyzet a teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményekkel is: a legjobb, ha minimalizáljuk finomítottszénhidrát-fogyasztásunkat, de ha nem megy, legalább ne fehér, hanem barnakenyeret együnk.
Almaecet
Az almaecetnek számos jótékony hatása van: gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti az étvágyat, élénkíti a sejtlégzést, baktériumölő hatású, és segíti a méregtelenítést. Illetve, a savas kémhatású almaecet serkenti a lúgok termelődését, így lúgosítja a szervezetet, emellett számos vitaminnal és más fontos tápanyaggal (A- és C-vitamin, vas, kalcium, kálium) is ellátja. Az étkezés előtt elfogyasztott pohár vízbe tegyünk egy evőkanál almaecetet és igyuk meg.
Zöld tea
A zöld teában található katekin egy antioxidáns, amely gyorsítja az anyagcserét és így a zsírégetést is, illetve csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterinszintet.